top of page
BLOG

Tijd voor spijt

Logo Tijd Voor Spijt_edited.jpg

Het is misschien spijtig, maar het gevoel van spijt maken we allemaal wel een keer mee. Het is een emotie die we ervaren als we denken dat onze huidige situatie beter had kunnen zijn als we in het verleden iets anders hadden gedaan. We hebben spijt als we ons verantwoordelijk voelen voor een beslissing die bijna goed uitpakte, maar die uiteindelijk slecht afliep. Die emotie kan je helemaal opslokken en blijft als een baksteen op je maag liggen. Spijt kan gezien worden als een gevoel dat in fases verloopt: fase één is de ontkenningsfase. We wensen dat we terug in de tijd konden om alles ongedaan te maken. Fase twee uit zich als kwaadheid op jezelf. “Wat bezielde mij?”, spookt er heel de tijd door je hoofd. In fase drie willen we onszelf straffen voor de schade die we hebben toegebracht in ons leven. Je zou jezelf wel voor de kop kunnen slaan, want hoe had je zo’n stomme keuze kunnen maken.

 

Maar hoe gek het ook klinkt, soms kan spijt ook positief zijn. Een mens leert met vallen en opstaan en vallen is nodig om het in de toekomst beter te doen. Daarvoor is spijt een goede wake-up call om je aan te passen in je verdere leven.

 

“We mogen onzelf niet haten omdat we spijt hebben, we moeten omarmen dat we niet altijd goede keuzes maken”
- Kathryn Schulz
1
2
283693917_548959876946260_5486018614658217722_n_edited.jpg
Tips van mindfulnesscoach Henry Teitelbaum 

“Met spijt leren omgaan is stoppen om ertegen te vechten en het durven doorvoelen.” 
Foto mindfulnesscoach Henry Teitelbaum met achtergrond.jpg

 

Henry Teitelbaum (55) werkt al acht jaar als mindfulness-trainer. Na een sabbatjaar in Myanmar heeft Teitelbaum ook heel wat ervaring met mediteren. Dit heeft zijn leven verrijkt en was een begin van een pad naar mindfulness.  

Spijt is volgens hem een complexe emotie waar een aantal gevoelens bij terugkomen, die voor iedereen hetzelfde zijn. Maar iedereen gaat er op een andere manier mee om. “Bij de ene uit zich dat door kwaadheid en frustratie, bij een ander leidt het tot gevoelens van verdriet of depressie. De emotie op zich is dezelfde en wordt op zo goed als dezelfde manier ervaren bij de mensen”, zegt Henry Teitelbaum.  

Meneer Teitelbaum probeert het woord ‘spijt’ te omschrijven, “Het is een soort gemis van iets wat je liever wel had gedaan of iets dat je niet had willen doen.” 

 

Het knagende gevoel dat spijt veroorzaakt, kan na lange tijd zo aan iemand vreten. “De moeilijkheid met spijt is dat het te maken heeft met iets wat voorbij is. Het is er niet meer. Spijt begint een probleem te worden als je ermee blijft zitten en de gebeurtenis heel de tijd herhaalt in je hoofd. Niet dat het een trauma is, maar iets wat je niet kan loslaten. Je had het anders gewild, maar het heeft geen zin om erover te blijven piekeren, want na een tijdje wordt het iets over jezelf en het feit dat je het niet kan loslaten”, aldus Henry Teitelbaum.  

 

En daar kan mindfulness bij helpen. Teitelbaum: “Eens je de spijt hebt gestaakt en je bent gestopt met je druk maken over het feit dat je het niet aan kan, dan kan je beginnen helen. Dan is die spijt niet meer iets schrikwekkends. En durf je ernaar te kijken en proberen los te laten. En dat is mindfulness.” Het omgaan met spijt kan dus op veel manieren, sommigen lopen ervan weg en anderen durven het onder ogen te zien. Een tip van Henry Teitelbaum, “Met spijt leren omgaan is stoppen om ertegen te vechten en het durven doorvoelen. Niet om het weg te krijgen, maar er stilletjes aan vrede mee te sluiten.” 

Spijt in muziek

Spijt is een emotie die iedereen kent. Ook in muziek komt het gevoel meermaals aan bod. Deze playlist is samengesteld uit allemaal songs over het gevoel spijt. Luister deze playlist wanneer je even helemaal in de sfeer van spijt wil komen. 

bottom of page